Stäng fönster Mjölby kn, PRIORN 8 MJÖLBY GAMLA KYRKOGÅRD

FÖRSAMLING 1995 - MJÖLBY

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Sörby införlivad 1791.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger invid Svartån som en del av den kulturbebyggelse som utvecklats kring vattenfallet i ån. Prästgården bär namnet Duvelund. 1791 införlivades Sörby socken. Kyrkogrunden finns ännu bevarad.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, sakristia i norr samt torn i väster. I: Kyrkans äldsta delar härrör från äldre medeltid. Dess ursprungliga planform är emellertid inte känd. Ett torn, det nuvarande, hörde till anläggningen, eller tillbyggdes snart därefter. Kyrkan utökades med en korsarm i trä mot norr 1686. Kyrkan brann 1771 varefter den revs, förutom tornet. II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1772-75 (enligt vägledningen 1775-77; invigd 1779) av murmästare Östberg efter ritningar utförda vid ÖIÄ, intill föregångarens torn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Vitputsade fasader, genombrutna av stickbågiga muröppningar. Långhuset har ett enkelt yttre sadeltak, medan kor och sakristian har valmade sadeltak. Tornet täckt av en karnissvängd huv. Ingångar i väster via tornets bottenvåning samt på långhusets sydsida. Rusticeringen kring portalerna är troligen tillkomna 1907. Kyrkan restaurerades av arkitekt Agi Lindegren 1906-07, då bl.a. en rik stuckdekor och en pilasterindelning av väggarna tillkom i kyrkorummet. År 1944 restaurerades kyrkan under ledning av Kurt von Schmalensee, varvid mycket av den tidigare dekoren avlägsnades, bl.a. byttes Lindegrens kassetterade innertak mot ett slätt tunnvalv, erinrande om det ursprungliga. Altartavlan uppställdes 1777 och ska vara utförd av en konstnär vid namn Malmström. Predikstolen ritades 1771 och fick delvis ny dekor 1907. I koret finns även glasmålningar från 1968-69 komponerade av Ch. Crodel och utförda av firma Franz Mayer i München. Orgeln utförd av Sven Nordström är från 1850-60 med verk från 1989.