Stäng fönster Falköping kn, ÅSAKA 23:1 VARTOFTA - ÅSAKA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - VARTOFTA-ÅSAKA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen med prästgården mitt i väl samlad bebyggelse vid Åsakabäcken på en brant terrass i det öppna, kulliga landskapet vilket bildats genom avsmältningsprocesser vid inlandsisens regression. Alléer leder genom byn. Socknen ligger sydost om Falköping.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett långsmalt, rektangulärt långhus med vapenhus i söder och sakristia på korpartiets nordsida. Kyrkans byggnadshistoria är osäker. Sannolikt uppfördes kyrkan under medeltiden och av proportionerna att döma återstår murar i såväl norr som söder. Den nuvarande planformen är dock resultatet av om- och tillbyggnader i flera etapper. Vid en ombyggnad 1795 tillkom sannolikt salkyrkans befintliga östparti, troligen med samtida eller något yngre sakristia. Kyrkan har sannolikt också förlängts i väster. Vapenhus av okänd ålder.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan har en karaktäristisk exteriör med sitt brutna tak, valmat i öster och väster, och vapenhuset nästan mitt på den södra väggen. Väggarna är vitputsade och de glest sittande fönstren har stickbågig form. Ingång på vapenhusets sydsida samt på den västra gaveln. Det långsmala kyrkorummet, med vitputsade väggar, täcks av ett bemålat trätunnvalv med molnhimmel och änglafigurer (enligt uppgift hade kyrkan kryssvalv före 1795). Målningsarbeten skall enligt inventeringen 1830 (ATA) ha företagits 1808 av en J. C. Lundin. Innertaket skall enligt inskription ha målats om 1881. Predikstol från ca 1830, med ljudtak från 1734. Altartavlan är målad av konstnärinnan Anna Virgin och skänktes till kyrkan 1890.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Vid en restaurering 1939-41 påträffades fragment av figurativa kalkmålningar troligen från 1600-talet, varav delar är synliga på den norra långhusmuren.