Stäng fönster Falun kn, NYHYTTAN 3:7 PARLOGEN I NYHYTTAN

Historik
Frågan om byggnadsminnesförklaring av parlogen i Nyhyttan väcktes 1985-05-20 av dåvarande ägare av fastigheten Nyhyttan 3:7.

Logen i Nyhyttan är uppförd av timmer som enligt dendrokronologisk analys är fällt 1472-73. Byggnaden är uppförd i en medeltida timringsteknik av samma typ som Ornäsloftet. Byggnaden är en parloge av för sin tid ovanlig storlek. Som parloge är byggnaden den äldsta kända i Dalarna. I logen finns en runrad inristad. Logbalkar och klivstockar finns bevarade. Loggolvet har en ålderdomlig utformning. De nedre stockvarven är fasetthuggna, i övrigt är väggarna av rundtimmer, men knutarna är av samma medeltida typ, utom de översta som har en modernare form. Pardörrarna på de båda långsidorna har vidgats i senare tid och de översta stockvarven timrats på. Byggnaden står sannolikt på ursprunglig plats. Logen har troligen vid sin tillkomst ingått i en bergsmansgård. Parlogen uppmärksammades redan på 1920-talet av Sigurd Erixon som mätte upp och beskrev byggnaden i sitt verk ”Svensk Byggnadskultur”.

Sammanbyggd i vinkel med logen finns en stallbyggnad av timmer, sannolikt uppförd under 1700-eller 1800-talen. På logens östra gavel står en del av en ladugårdsbyggnad från ca 1900. Större delen av denna ladugård, som var i dåligt skick, revs 2006. Under 2007-2008 har byggnaderna renoverats med byggnadsvårdsmedel.

KÄLLA:Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Dalarnas län, 2008-12-01, Dnr 432-4012-89