Stäng fönster Eskilstuna kn, STÖVAREN 18 KV STÖVAREN 18

Historik
Bonings- och affärshus vid gatan i två våningar med gröngrå liggande spåntpanel, vita foder och listverk samt röda fönsterbågar. Sadeltak med enkupigt tegel. Huset skall enligt en föregående ägares uppgift vara uppfört 1884. Öster om gatuhuset, med gaveln mot gränden (Bergsgränden) en liten envånig stuga med grågrön spåntpanel, sadeltak med enkupigt tegel och låg gråstenssockel. Utefter gränden plank med portar. På mitten och tvärs över den långsmala tomten en timrad envåningslänga med förhöjd överdel av plank. Lockribbpanel. I byggnaden har tidigare varit ladugård.
På gårdens norra sida, väster om ladugårdsbyggnaden och sammanhängande med denna en länga bestående av två små rödmålade timmerbyggnader samt ett brädskjul. Den lilla kvadratiska byggnaden närmast boningshuset har varit avträde, därnäst kommer ett brygghus och närmast ladugården vedbod. En överbyggd passage vid ladugårdens södra gavel leder till trädgården, som upptar nästan hälften av tomtens hela längd.

KÄLLA: Underlag till Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Södermanlands län, 1989-07-06, Dnr 221-1342/89