Stäng fönster Pajala kn, PAJALA 51:1 PAJALA KYRKA

Historik
Den äldsta kyrkan uppfördes 1797 som brukskyrka i Kengis omkring en halvmil österut. År 1869 flyttades kyrkan till Pajala och omgestaltades 1869-1871 av byggmästaren August Jonsson efter ritningar av Ludvig Hedin. Den ursprungliga kyrkan var en långhuskyrka med kor i öster. Vid förändringen 1869-1871 flyttades koret till norra sidan och en ny sakristia uppfördes på platsen för den gamla. En tillbyggnad gjordes mot söder, på platsen för det galma vapenhuset, förendad genom en gång med den strax intill liggande klockstapeln.

Den nuvarande kyrkan har korsformad plan. Korsarmar och långhus täcks av invändigt av tunnvalv som möts i ett kryssvalv i korsmitten. Sedan 1888-1889 är fasaderna indelade med pilastrar och uppvisar dekorativa snickerier. En ny ingång byggdes i väster och i söder en läktare. Ny, öppen bänkinredning anskaffades. Innerväggarna är brädklädda och dess indelning med pilastrar motsvarar den på fasaderna. Interiören fick sin nuvarande prägel 1970-1971 under arkitekt Gunnar Lehtipalo, varvid mellanväggar insattes i sidoarmarna. Predikstolen från 1790-talet, använd i Kengis, fick sin nuvarande plats.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1992-2000. Kompletterad 2003.