Stäng fönster Aneby kn, BONA 1:13 M.FL. BREDESTADS KYRKA

Historik
Kyrkogården i Bredestad har lika lång historia som kyrkobyggnaden – vilket betyder att den troligen har varit i bruk sedan kyrkan uppfördes vid 1100-talets slut. Väldigt lite finns dock nedtecknat om den i arkiven och på andra ställen. Ett urval redovisade prästvisitationsprotokoll visar dock på ett återkommande underhåll och nya planteringar. Kyrkogården har troligen utvidgats vid ett antal tillfällen men utan att utvidgningarna har lagfarts. Vid en utgrävning norr om koret 1962 hittades dock spåren efter en sådan –rester av en äldre kyrkogårdsmur ligger bara ett fåtal meter norr om kyrkan.

Vid en beskrivning gjord 1930 beskrivs kyrkogården som en av områdets minsta kyrkogårdar och med endast en handfull begravningar varje år, speciellt efter det att kyrkogården i Aneby tog över flertalet begravningar. En flygbild över kyrkan med omgivningar från 1935 ger dessutom en översiktlig bild av delar av kyrkogården. Dessa delar präglas av häckomgärdade gravar eller grupper av gravar som binds samman av grusgångar och gräsmattor. Även kvarteren och grusgångarna är delvis kantade med dessa finklippta häckar. Trädkransen av huvudsakligen lönn som idag har flera stora luckor ses också här nästan komplett.