Stäng fönster Härjedalen kn, ÄLVROS KYRKBY 26:12 ÄLVROS KYRKA

Historik
Kyrkan uppfördes av Per Norin 1880-86 efter ritningar av Ernst Abraham Jacobsson och fick prägel av nygotik med inspiration av fornnordisk träarkitektur. Kyrkan omges på västra sidan av en mur med natursten med låga, kraftiga och fyrkantiga grindstolpar vilka kröns av ett kors i metall. På östra, norra och södra sidan består omgärdningen i ett gjutjärnsstaket, vackert utformat, som tar upp det spetsiga nygotiska stilidealet. Staketet är från kyrkans byggnadsperiod 1886. Kyrkogården omger kyrkobyggnaden och gravarna är från olika tidsperioder. De äldsta gravarna är från 1800-talets slut. 1935 utvidgades kyrkogården och då tillkom muren av granit i väster. Entrén i väster har järngrindar. En annan ingång finns i söder likaså med gjutjärnsgrindar. Det är gräsmatta på hela kyrkogården. Runt kyrkan ligger betongplattor i dubbla rader. Framför södra sidan och från parkeringen upp till entrén är gången asfalterad. Björkar är planterade på östra delen mot staketet samt på vissa andra områden på kyrkogården. 2004 anlades en minneslund i sydvästra hörnet av kyrkogården i anslutning till urngravsområdet som tillkom under slutet av 1970-talet.