Stäng fönster Gotland kn, HALL KYRKOGÅRDEN 1:1 HALL KYRKA

Historik
Halls kyrka omgärdas av en mur med två bevarade medeltida stigluckor, vars förband med muren tyder på dess medeltida ursprung. Den murade kyrkan består av långhus med smalare rakslutet kor, kraftigt västtorn samt sakristia på nordsidan. Långhus och kor har troligen uppförts under 1200-talets andra fjärdedel, medan tornet tillfogades något senare. Sakristians tillkomst osäker, men medeltida. Kyrkan, som har vitputsade fasader, täcks av sadeltak (högre över långhuset och lägre över koret). Tornet har parställda, kolonnettförsedda ljudgluggar och åttkantig spira. Koret pryds av en romansk rundbågsportal i söder, medan långhusportalen, som är byggd i samband med tornet, uppvisar ett mer gotiskt formspråk. Långhuset täcks i interiören av fyra kryssvalv, vilka uppbärs av en kraftig mittkolonn, medan kor och tornrum har varsitt tältvalv och sakristian är tunnvälvd. En spetsbågig muröppning sammanbinder långhuset med tornrummet (vilket är nästan lika stort som långhuset); korets triumfbåge är låg och relativt smal. Östväggens smala rundbågsfönster är ursprungligt. Vid en restaurering 1956 (arkitekt Nils Arne Rosén) framtogs medeltida kalkmålningar från 1200- och 1300-talet; en målning på korets södra mur är däremot daterad 1603.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998. Reviderat i samband med inskrivningen.