Stäng fönster Robertsfors kn, NYBYN 47:1 TINGSHUSET I ÅNÄSET

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - På en höjd utmed huvudgatan i Ånäset, omgivet av en stor trädgårdstomt, ligger Nysätra tingslags tingshus. Efter en domsagoändring 1895 beslutades att Nysätra tingslag skulle slås samman med Bygdeås och Lövångers tingslag och hålla ting i ett och samma hus. Lövånger protesterade mot beslutet som innebar att de tvingades lämna sitt fullt dugliga tingshus. Så blev det i varje fall, och 1896 låg ritningarna färdiga. Det dröjde dock fram till 1905 innan förhandlingarna kunde föras i det nya huset.

Ånäset var tingsställe fram till 1982. I maj 1985 bildades "Stiftelsen för tingshusets i Ånäset bevarande" och man samlade in pengar för att förvärva huset från byggnadsstyrelsen. Idag används det som samlingslokal. I utkanten av tingshusets tomt finns ett uthus byggt i samma stil som tingshuset. Byggnaden användes ursprungligen som arkiv.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.