Stäng fönster Köping kn, EMBLA 4 TINGSHUSET, KÖPING

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Något avsides från centrum ligger det omfångsrika tingshuset som från början uppfördes för Åkerbo härad, sedermera Köpings tingsrätt. Enligt Oskar Björnänger i "Köpings tingshus hundra år 1993", (Köping 1993) var det i maj 1891 som häradsborna beslutade att "i huvudsaklig överensstämmelse med vid sammanträdet företedd ritning, uppföra ett tingshus i två våningar, innefattande jämväl bostadslägenhet för domaren." Tingshuset uppfördes 1891-1893 efter ritningar av stadsarkitekten Theodor Dahl och slutsumman uppgick till 67 000 kr.

Det nya tingshuset var en monumental tvåvåningsbyggnad av sten med en fasad som präglades av det framträdande entrépartiet med dess fyra korintiska pelare. Den 30 fot breda och 50 fot långa tingssalen delades av en ekbalustrad. Den dekormålade salen värmdes upp av två kaminer och i taket hängde tre ljuskronor. På ömse sidor om tingssalen fanns rum avsedda för domare, nämnd och länsmän. På övervåningen låg häradshövdingens bostadsvåning om åtta rum och kök.

I början av 1970-talet trädde den nya underrättsreformen i kraft. Häradsrätterna och rådhusrätterna försvann och ersattes av tingsrätter. 1971 bildades Köpings tingsrätt.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-05-01, Björnänger, Oskar, "Köpings tingshus hundra år 1993". Köping: Reklamtryckeriet i Köping AB, 1993