Stäng fönster Strängnäs kn, TORESUNDS KYRKA 1:1 TORESUNDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - TORESUND

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan har ett dominerande läge i utkanten av odlingsbygden på en moränhöjd som går fram till Kyrkviken i Mälaren. I kyrkans närhet ligger den före detta prästgården, hembygdsgård i den tidigare skolan från 1800-talet samt några äldre bostadshus.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med rakt avslutat korparti i öster, sakristia i norr, ett sidokapell på korets södra sida, vapenhus framför långhusportalen i söder samt i väster nederdelen av ett tidigare torn. Av den ursprungliga, stora 1100-talskyrkan kvarstår långhuset som utgör västpartiet i det nuvarande långhuset. Senare tillkom en sakristia i norr, och under första hälften av 1400-talet västtorn. Mot slutet av samma århundrade utvidgades kyrkan österut och kyrkan erhöll den nuvarande avlånga rektangulära formen. Vidare uppfördes sidokapell och vapenhus i söder, och en ny sakristia tillkom öster om den gamla (den gamla sakristians östra vägg ingår i den nya). Dessa förändringar kan möjligen sammanhänga med en senare övergiven strävan hos Stureätten att göra Toresund till gravkyrka, och är i så fall daterbara till 1470-talet.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Byggnadskropparna är sadeltäckta. Tornets övre del revs 1806-08, och har sedan dess ett med långhuset gemensamt tak. Korsarmens och östväggens gavelpartier pryds av blinderingar. Murarna genombryts av spetsbågiga fönsteröppningar. Kyrkorummet nås genom det gamla tornet i väster och genom vapenhuset i söder. En stor del av inredningen tillkom vid 1908 års restaurering. Då iakttogs medeltida kalkmåleri på valven - de västra möjligen slagna under andra hälften av 1300-talet, de östra drygt hundra år senare - men dessa täcktes över med nya dekorationsmålningar. De senare blev i sin tur i stort sett helt borttagna vid 1948-50 års restaurering. Kyrkan rymmer ett stort antal äldre skulpturer, och bland gravstenarna märks den över Anund Sture till Räfsnäs. I sidokapellet, det rum som 1950 inrättades till det så kallade Mariakoret, står en romansk dopfunt med en svårtolkad latinsk inskrift.