Stäng fönster Västervik kn, JOHANNESBERG 4 SANKT JOHANNES KAPELL

Byggnadshistorik
S:t Johannes kapell byggdes 1973 som en församlingsgård med en kyrksal. På tomtens norra del hade kommunen tidigare haft en fritidsgård som förfallit och därför rivits. På platsen byggde Västerviks församling i stället en byggnad som förutom kyrksal även rymde församlingssal, kök, rum för förskoleverksamhet, hobbyrum och personalutrymmen. Ritningarna gjordes av arkitekt Lennart Arfwidsson, ATRIO arkitekter, Västervik. I september 1973 invigdes distriktskyrkan av biskop Ragnar Askmark. Då byggnaden stod klar användes delar av den som förskola och man hade en omfattande hobbyverksamhet. Förskoleverksamheten har idag upphört men man har ännu barnverksamhet i lokalerna. En del av hobbyrummen har bytt verksamhet efter hur intresset har skiftat.
Kyrksalen hade då den invigdes en altarutsmyckning av Eric Elfwén. 1988 eller 1989 flyttades altaret till sin nuvarande plats vid den nordöstra väggen och en ny altarutsmyckning tillkom. Altarets utsmyckning har därefter skiftat.