Stäng fönster Norrköping kn, SKÄRKINDS KYRKA 2:3 SKÄRKINDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SKÄRKIND

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Nya kyrkan ligger väl synlig på en ås i ett fornlämningsrikt sprickdalslandskap med vid utblick över bygden. Den är omgiven av villabebyggelse, f. d. skola nu församlingshem och f. d. lärarbostad. Kyrkorna ligger 15 km sydväst om Norrköping. Prästgården ligger ett stycke sydost om kyrkplatserna.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1832-36 av byggmästaren Abraham Nyström och hans två söner efter fortifikationsingenjören i Göteborg Justus Weinbergs ritningar från 1830. Kyrkan har korsplan med korta transept med sidoläktare mitt på vardera långsidan, ett rakslutet korparti med utbyggd sakristia i söder samt torn vid långhusets norra gavel.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriör i stram klassicism med murar putsade i gulvitt, rusticerade hörnkedjor, kraftiga listverk och rundbågade muröppningar. År 1906 slog blixten ned i kyrkan och utlöste en brand, varvid tornets överbyggnad helt förstördes. Kyrkan sattes åter i stånd under ledning av arkitekt Erik Lallerstedt 1906-07. Sadeltak täcker idag långhus, kor och korsarmar, pulpettak sakristian, medan tornet är försett med en lanterninhuv krönt av en spira med ovanlig obeliskform. Ingångar via tornets bottenvåning samt på korsarmsgavlarna. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv. Interiören präglas av den konsekvent genomförda och välbevarade restaureringen efter Lallerstedts ritningar. De dekorativa målningarna i kyrkans valv och på korväggen utfördes av dekorations-målaren C. R. Forsslund från Sköldinge. Glasmålningarna gjorda av Neuman & Vogel i Stockholm korresponderar i sin stilmässiga utformning till den målade utsmyckningen. Altarprydnaden är ett senmedeltida Antwerpenskåp, som ersatte Pehr Hörbergs altartavla från 1803 vid Lallerstedts restaurering. Hörbergmålningen flyttades till den västra korsarmsväggen. Predikstolen är gjord av Johan Nyström 1835-36 och orgelfasaden har tillverkats av Thor Thorén 1899. Bänkinredningen och altarringen tillkom 1906-07. Läktarna är dels från 1835-36, dels från 1906-07. Läktarunderbyggnaden utfördes 1965 efter arkitekt Kurt von Schmalensees ritningar.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - I kyrkan finns flera inventarier som ursprungligen härrör från den gamla kyrkan. På korväggens västvägg hänger det romanska triumfkrucifixet, medan det åtskilligt större sengotiska finns på östläktarens vägg. Dopfunten är från 1679. I kyrkan finns även ett votivskepp från 1600-talet.