Stäng fönster Sigtuna kn, ERIKSSUND 2:12 ERIKSSUNDS SÄTERI

Historik
I sin yttre gestalt visar Erikssund alltigenom sen 1700-talskaraktär och man anar inte att det rymmer en av landets märkligaste målade interiörer från vasatiden.
Den äldsta byggnaden har utgjorts av en kanske i slutet av 1500-talet uppförd timmerbyggnad, som ännu är bevarad i nedre våningen. Huset påbyggdes och de båda flyglarna uppfördes på 1700-talet; de var ursprungligen friliggande men har senare sammanförts med huvudbyggnaden.
Det var en av gårdens ägare på senare tid (&) som 1943 lät framtaga och restaurera Vasarummets målningar.
Förmodligen har hela huset varit dekorerat, ty i salongen på andra sidan om det stora vardagsrummet, som i äldre tider bör ha varit sal, har rester av en liknande dekoration tagits fram; träd, bladverk, frukter. Det kan vara svårt att mera noggrant datera målningar av detta slag, ty traditionen från vasaslottens väggdekorationer levde kvar en bra bit in på 1600-talet i provinsiella miljöer. Erikssundsmålningarna kan vara från omkring 1600.
I början av 1600-talet var gården i släkten Oxenstiernas ägo och övergick sedan till fältöversten greve Lars Kagg. Ägarlängden synes i övrigt vara bristfälligt känd, och gården har i senare tid bytt ägare många gånger.

KÄLLA: Slott och herresäten i Sverige, 1967, Beslut - Byggnadsminnesförklaring bilaga, Länsstyrelsen i Stockholms län, 1998-09-04, Dnr 2031-93-21347