Stäng fönster Växjö kn, BERG 10:1 BERGS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Beslut om nybyggnad fattades 1788. Kyrkan kom dock att uppföras först 1830-31 efter ritningar utförda vid ÖIÄ 1828 av Per Axel Nyström. Den nya kyrkplatsen förlades ca 2,5 km från den gamla, som bevarats som ödekyrkogård. Som byggmästare omnämns Sjöholm från Söraby. Kyrkan invigdes 1835 av biskop Esaias Tegnér.

PLAN OCH MATERIAL - Byggnaden, som består av ett rektangulärt kyrkorum med torn i väster och utbyggd sakristia i öster, avviker från 1828 års ritning beträffande tornets vapenhus och sakristians utformning. Sakristian inrymmer två våningar och är dessutom senare försedd med källare. Ingångarna är placerade i tornet samt mitt på södra långsidan. Till sakristian finns separat ingång i söder. Kyrkan är uppförd av sten samt spritputsad och vitkalkad. Slätputsade omfattningar. Lanternin av trä, målad i gult och vitt. Takmaterialet utgörs av kopparplåt.

EXTERIÖR - Exteriören följer 1828 års ritning frånsett vissa detaljavvikelser. Lanterninen är nu sluten och försedd med tornur.

INTERIÖR - interiören är till stor del förändrad genom senare moderniseringar. Altartavlan, "Kristi förklaring", är utförd 1881 av Ludvig Frid som kopia efter Fredric Westins altartavla i Jacobs kyrka i Stockholm. Altartavlan omgavs tidigare av två sannolikt ursprungliga väggpilastrar krönta av urnor. De nuvarande sidostyckena med målningar av David Ralson tillkom 1967. Predikstolen kompletterades 1939 med bl a ljudtak. Orgeln är ursprungligen byggd 1838 av J M Blomquist. Läktarunderbyggnaden tillkom 1967, då också kyrkorummet fick sin nuvarande färgsättning.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993