Stäng fönster Storfors kn, ÖSTRA BJURTJÄRN 1:2 BJURTJÄRNS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - BJURTJÄRN

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Bjurtjärns socken avsöndrades från Karlskoga 1630.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkplatsen är belägen på en svag höjd ovanför Krogbäcken, som rinner mellan Bjurtjärnen och Kyrkviken i sjön Ullvettern, i utkanten av ett odlat område i bruksbygden nordväst om Karlskoga. Strax söder om kyrkan finns det s k Linrothska gravkoret, uppfört i sten år 1730.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den timrade kyrkan uppfördes förmodligen omkring 1643. Den har numera korsplan, rak koravslutning och västtorn. I öster finns en vidbyggd sakristia och väster om tornet ett vapenhus med ingång till kyrkan. Ursprungligen hade byggnaden sannolikt formen av en salkyrka. Enligt en uppgift från 1930-talet skall sakristian vara ursprunglig från 1643. År 1658 uppfördes ett torn, eller eventuellt en klockstapel, i kyrkans västra ände. År 1671 skedde en tillbyggnad på initiativ av inspektor Linderoth vid Alkvetterns gård. Hur utvidgningen skedde är inte känt, men eventuellt har klockstapeln, nuvarande tornet, byggts samman med långhuset genom att det senare förlängts västerut. Vapenhuset, som är beläget väster om tornet, kan då tidigast ha tillkommit 1671. År 1704 skedde nästa stora utvidgning, då kyrkan försågs med korsarmar.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriört är väggarna spånklädda och rödmålade. De plåtklädda taken är valmade över korsarmar och kor. Västtornet avslutas av en huv med lanternin och spira. Kyrkorummet, vilket täcks av ett flackt brädtunnvalv, har restaurerats flera gånger: t ex 1895, då bl a de slutna bänkarna byttes ut mot öppna och väggarna inpanelades och 1934 då bl a interiören målades om. Den nuvarande färgsättningen i vitt, brunt och ljusblått tillkom emellertid vid 1991 års restaurering. Altaruppsats och predikstol härrör från 1686 respektive 1725.