Stäng fönster Gotland kn, VISBY HAMMAREN 11 KV HAMMAREN 11

Historik
KVARTERET HAMMAREN - Kvarteret Hammaren är ett långsmalt, kilformat område, beläget i den södra delen av Visby innerstad. Det gränsar till Mellangatan i nordväst, Trappgränd i nordost och till S:t Hansgatan i sydost. Mot sydväst är kvarteret i det närmaste spetsformat och ansluter där mot Slottsbackens norra ände.
Området ligger omedelbart söder om den medeltida stadskärnan. Endast ett fåtal, mindre arkeologiska undersökningar, där man främst påträffat kulturlager i form av medeltida murverk, har genomförts i området. Dessa ger dock inte någon tydlig bild av hur de nuvarande kvartersgränserna överensstämmer med de medeltida. I en byggnad på Hammaren 11 finns två små, välvda rum som ingått i ett medeltida stenhus och på Hammaren 6 finns rester efter en medeltida källare. På Meyers karta, från 1646, har kvarteret sin nuvarande form, men är markerat som obebyggt. Enligt 1781 års roteindelning omfattade nuvarande Hammaren tomterna 7-16 i Strandrotens tredje kvarter.
Kvarteret har idag en för staden representativ, blandad bebyggelse, med byggnader från 1700- till 1900-talet. Den har dock en viss uppdelning av byggnadskategorier, så till vida att det i högre grad finns större stenhus i den södra delen, medan den norra delen främst består av enklare träbyggnader. De förra ägdes under 1700- och 1800-talen nästan uteslutande av borgare samt handels- och ämbetsmän, medan de senare främst beboddes av hantverkare och deras familjer. På Hammaren 1, längst mot norr, finns en tegelbyggnad från 1900-talets början, kallad Rosenhill, som under en period fungerat som pensionat och söder om denna, på Hammaren 2, fanns en matservering kring sekelskiftet 1900. Kvarteret är typiskt för stadsdelen, så till vida att det huvudsakligen består av bostadshus och helt saknar de mindre uthus från 1700- och 1800-talen, som förekommer i stadens norra och östra delar. Uthusbebyggelsen utgörs här i stället av, större och mindre, garage från 1900-talet.
HAMMAREN 11 - Hammaren 11 är en trekantigt formad fastighet i kvarterets sydligaste del. Enligt kartan från 1697 utgjordes fastigheten på den tiden av två tomter. Den större, nummer 25, var bebyggd med ett trähus, ett stall och en lada med tillhörande gårdsrum. På den mindre, södra tomten, nummer 25, fanns endast ett trähus med ett litet gårdsrum. Fastigheten var dock bebyggd redan på medeltiden. I en av byggnaderna finns medeltida murverk bevarat. Fastigheten har i stort sätt behållit sin tomtgräns sedan 1700-talet. Från 1760-talet och fram till den rådande fastighetsindelningen, som infördes 1931, benämndes den Strandroten III:12. Enligt husklassifikationen 1785 var tomten bebyggd med två stenhus, ett kombinerat stall- och vagnshus samt en bod av sten, samtliga med tegeltak. Dessutom fanns här ett svinhus av sten med brädtak. Sedan 1793 är fastigheten samägd med nuvarande Hammaren 12 och fram till 1990 saknade de båda inbördes tomtgräns. Det är osäkert var på fastigheten som de nämnda ekonomibyggnaderna samt det ena av de två bostadshusen från 1700-talet varit placerade. På kartan från 1883 finns endast ett av 1700-talets bostadshus markerat, placerat med långsidan längs S:t Hansgatan i sydost. Söder om denna byggnad, i dess förlängning, finns en större stallbyggnad. Längs gränsen mot Mellangatan finns ett minimalt uthus, sannolikt ett avträde. Fram till omkring sekelskiftet 1900 utgjorde fastigheten, tillsammans med Hammaren 12, en av Visbys många köpmansgårdar. Därefter har dess bebyggelse omdanats till flerfamiljsbostäder.
I dag har fastigheten kvar de båda byggnaderna från 1883 års karta. Bostadshuset från 1700-talet, med medeltida murverk i källaren, har under 1900-talet fått större volym genom en tillbyggnad på höjden. Stallbyggnaden har fått ändrad funktion. Omkring sekelskiftet 1900 inreddes den med bostäder. På 1930-talet tillkom en souterrainbyggd garagelänga i källarplanet, försedd med inkörsportar från Mellangatan.
Mot Mellangatan avgränsas fastigheten med en putsad kalkstensmur som är gemensam med Hammaren 12 i norr. Muren bryts upp av två rikt utsirade smidesgrindar. Grindarna har varierad bredd och är hängda på ekstolpar med plåtinklädda krön. Den norra delen av gården är belagd med betongplattor och kalkstensflis samt gräsmatta. Dessutom finns ett par stora björkar. Den södra delen, altanen ovanpå garageutbygganden, är i en något högre nivå. Denna del omges av ett enkelt smidesräcke och är belagd med betongplattor.