Stäng fönster Lysekil kn, SVEE 1:10 HÄRNÄSETS FOLKETS HUS

Historik

Beslut om att uppföra Härnäsets Fokets hus fattades 1902 av avdelning nr 14 av Svenska stenindustriarbetarförbyndet på Härnäset. Först år 1906 fick man arrendera en tomt i Svee på 40 år och kunde då påbörja arbetena. I juli 1907 invigdes byggnaden som då utgjordes av en envånings träbyggnad med vind. Byggnaden innehöll förutom den stora samlingslokalen en liten sal för mindre sammankomster samt kök. Verksamheten var livlig och redan 1913 beslöt man att göra en tillbyggnad. Denna kom dock inte till utförande förrän 1929, sannolikt på grund av första världskrigets utbrott, då byggnaden fick det utseende som den till största delen bibehållit tills idag. Ritningar till ombyggnaden av Härnäsets Folkets hus utfördes av Folke Lundqvist. Huset är byggt i vinkel med den stora samlingslokalen mot norr i den längre axeln och kök, mindre samlingsrum och vaktmästarbostad i den kortare sydliga delen. Vakmästarbostad och bibliotek inredes i övervåningen medan den stora samlingslokalen har full höjd genom båda våningarna. I den nordligaste delen av denna byggdes en scen och den andra delen en läktare som nås via övervåningen. På läktardelen finns även upptagningar i väggen för filmvisning.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Göteborgs och Bohuslän, 1987-12-07, Dnr 11.392-118-84

I närheten av byggnaden låg stenbrotten i Fågelvik och Ed. Folkets hus hade man sina möten och studiecirklar. I huset spelade man teater och i byggnaden fanns en biograf och bibliotek. Folkets hus användes också av de lokala idrottsföreningarna. Under några år fanns en handelsförening. Verksamheten låg nere några år och kom igång i början på 1980-talet. Folkets hus anänds idag för olika kulturarrangemang och är en viktig träffpunkt för boende och sommargäster på Härnäset.

Källa: Informationsskyltstext från Härnäsets Folkets husförening.