Stäng fönster Sundsvall kn, STÅNGOM 2:23 NJURUNDA KYRKA

Historik
En helt ny kyrkplats, ca 2 km söder om den nedbrunna medeltida kyrkan i Njurundabommen, valdes för uppförandet av en ny kyrka. Platsen var väl vald i ett höjdläge där kyrkan siktas över hela Myredalen och västra Njurunda. Dock hade den tämligen begränsad plats för gravar, vilket tidigt medförde en etablering av Mjösunds begravningsplats, ca 3 km i nordostlig riktning.

Njurunda kyrka uppfördes mellan 1852 och 1862 en kyrka i stort sett efter ritningar av J. F. Åbom. Byggmästare var Johan Nordell.

En murad och slätputsad stigport vid entrén till tomten i väster. Den murades med en sockel av tuktad granit, tegelmurades av stortegel med utvändig slätputs efter anvisningar av stadsarkitekten i Sundsvall, Natanael Källander, 1927-28.