Stäng fönster Sollefteå kn, HAMRE 6:1 LÅNGSELE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - LÅNGSELE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, omtalad 1314 (DS 1946)

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen omfattar bygden mellan Faxälven och Ångermanälven som flyter samman vid Sollefteå ungefär en mil åt sydost. Ca 100 m söder om den nya kyrkan, nära älvstranden, ligger ruinen av en medeltida kyrka. Den befintliga kyrkan ligger centralt i den odlade bygden strax utanför tätorten på en höjd ovanför Faxälven. Väster om kyrkan ligger församlingshemmet.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltida stenkyrka av i övrigt okänt utseende, belägen nordost om nuvarande kyrkan. Vid en utgrävning 1959 blottlades delar av kyrkans murar. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på annan plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Stenkyrka från 1826-27, byggd av Lars David Geting men påbörjad redan 1815 av Simon Geting efter egna ritningar, lätt retuscherade av Per Vilhelm Palmroth vid ÖIÄ. Rektangulär kyrkobyggnad med torn i öster, i vars bottenvåning sakristian är inrymd. Åren 1956-57 byggdes vapenhuset av tegel i väster efter ritningar av arkitekt Gösta Rollin

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Tornet kröns av en öppen lanternin av trä. Fasaderna är slätputsade och avfärgade i vitt. Ingång i väster, genom ett 1956 tillbyggt vapenhus, samt mitt på södra långväggen, ursprungligen även på den norra. Kyrkorummet täcks av ett vitputsat trätunnvalv. Kyrkans inredning är relativt oförändrad sedan 1800-talets mitt. Diskret läktarunderbyggnad. Altaruppställningen och de flankerande ingångarna till sakristian är sammankomponerade i ett ramverk som dominerar korväggen. Utsmyckningen av altarväggen gjordes 1849-50 av Olof Hofrén, som också gjorde predikstolen och läktarbarriären och troligen även orgelfasaden, som är från 1849. Altaret pryds av ett kors med svepduk, som står framför en altartavla med landskapsmotiv. Målningar är också infällda i fälten över sakristiedörrarna. Predikstolen har rund korg. År 1892 reparerades kyrkan in- och utvändigt och öppna bänkar installerades. Kyrkan målades invändigt 1912 och renoverades åter 1946. Äldre takmålningar målades över åren 1956-57 i samband med att kyrkan ommålades såväl in- som utvändigt. Kyrkan har även renoverats i början av 1980-talet.