Stäng fönster Gotland kn, BURS LINDARVE 1:28 HJORTERIANERNAS KAPELL

Historik
Hjorters kapell, Hjorterianernas kapell eller Missjonshuset vid Lindarfve är Gotlands äldsta kapell från väckelserörelsen, och Gotlands enda inhemska väckelserörelse.

Jöns Hjorter, född 1820 i Näs socken, blev ”väckt” i 30-års ålder. Han blev snart själv predikant, i början reste han runt och predikade, på förfrågan från Burs flyttade han dit (1857), där han fick hjälp att föra upp sitt hem. Mötena hölls på gårdarna runt om och snart uppstod behovet av en lokal, kapellet uppfördes av gemensamma krafter. Den Hjorterska tron rymdes inom kyrkan men var strängare, rörelsen fanns i hu-vudsak i tre socknar – Burs, När och Rone.

Kapellet uppfördes sannolikt i slutet av 1850-talet, målades om invändigt 1890 och 1913 belades taket med papp. En omfattande restaurering genomfördes 1993 då väggarnas bärighet hjälptes upp, ytterdörren lagades och taket belades med nytt spåntak. Invändigt målades kapellet.

1984 skänkte den siste Hjorterianen kapellet som stod på ofri grund till Burs hembygdsförening. Gåvobrevet var dock ogiltigt och en bit mark styckades av och såldes till det nystartade Sällskapet för bevarande av Hjorters kapell som i sin tur skänkte byggand och mark till pastoratet. Byggnaden förklarades 1986 kapellet som byggnadsminne.