Stäng fönster Karlstad kn, CENTRALSTATIONEN 1 M.FL. KARLSTADS CENTRALSTATION

Historik
Karlstad Centralstation är en av stadens ur arkitekturhistorisk synpunkt mest monumentala byggnader. Stationshusets placering går helt i linje med arkitekten Adolf Wilhelm Edelsvärds idé om att tågstationerna skulle stå som fond motiv till några av städernas mest centrala gator. Edelsvärd var chefsarkitekt för SJ vid tiden för uppförandet och han har även signerat ritningarna till stationsbyggnaden, men troligen har arkitekt Hjalmar Kumlien upprättat ritningarna. Kumlien har enligt uppgift även ritat den intilliggande stinsbostaden. Stationshuset stod klart 1869 då linjen Kristinehamn-Karlstad invigdes som en del abv Nordvästra stambanan. Sträckan anlades för att förbättra kommunikationerna mellan Sverige och Norge, som sedan år 1814 varit i union. Den nya direktförbindelsen med omvärlden kom att få stor betydelse för utvecklingen av handel och industri i såväl Karlstad som länet i övrigt.
Stationshuset i 1 ½ plan uppfördes i tidsenlig nyrenässans med hög tornprydd mittrisalit, brutet tak och klassiserande portal. Ursprungligen var stationen sammanbyggd med en glasförsedd stor banhall mot söder som revs kring sekelskiftet 1900. Interiört har stationshuset genomgått ett flertal ombyggnader, senast 1990.

KÄLLA: Beslut - Förklaring om övergång till byggnadsminne, 2006-12-19. Dnr 432-3730-2003