Stäng fönster Norrköping kn, ORREKULLA 1:3 KROKEKS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - KROKEK

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Församling utbruten ur Dagsberg under 1500-talet.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger naturnära i Kolmårdens södra förkastningsbrant ner mot Bråviken. I dag är kyrkan omgiven av ett semiurbant, vägbundet samhälle där den tillsammans med en f.d. skola och ett ålderdomshem bildar en sammanhållen miljö. Prästgården ligger högt belägen på en kulle ett par km norr om kyrkan. Krokeks franciskanerkloster (Vårfruklostret) återfinns ytterligare norrut, vid landskapsgränsen, där fordom infarten mot Östergötland norrifrån låg. Miljön är av riksintresse.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: belägen på annan plats (KROKEKS KYRKORUIN). Ett träkapell uppfördes 1545. Rivet i samband med att en ny kyrka uppfördes på samma plats som föregångaren. II: En åttkantig timmerkyrka, krönt med spira, uppfördes 1594 på bekostnad av drottning Gunilla. Den finns avbildad av Mattias Palbitzki och Erik Dahlberg. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats som föregångaren. III: År 1747 byggdes en ny stenkyrka efter biskop Andreas Rhyzelius ritningar under ledning av byggmästare Erland Lind från Norrköping. Den bestod av ett rektangulärt långhus rakslutet korparti och sakristia. Kyrkorummet täcktes av trätunnvalv. Över västra ingången uppfördes ett torn med spetsig spira. Kyrkan brann 1889. Ruinerna kvarstår. Ny kyrka uppfördes på annan plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - IV: Den nuvarande tegelkyrkan byggdes efter Fritz Eckerts ritningar 1895-96 och består av ett rektangulärt långhus med femsidigt, lägre och smalare kor, sakristia på korets norra sida och ett torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriören i nygotik har blottade tegelfasader, livade av strävpelare och vitputsade dekorativa detaljer. Fönstren är trekopplade och spetsbågiga. Långhuset har sadeltak. Västtornet har gavlar i samtliga väderstreck och kröns av en spira. Huvudingång i väster via tornets bottenvåning. Kyrkorummet täcks av ett panelat innertak med synliga tvärgående, dekorativt utformade, takstolsbjälkar. Kyrkan restaurerades 1957 under Kurt von Schmalensees ledning varvid takpanelens träspont doldes under träfiberplattor och väggarna bekläddes invändigt med mörkrött tegel. Korets sidofönster sattes igen och valvbågen mot långhuset fick en profilerad båge i tegel. Vid 1984 års restaurering breddades vapenhuset och väntrum och toaletter inreddes i västra delen av kyrkan. Korets mittfönster öppnades och försågs med en glasmålning av Jan Brazda, som 1957 stått för sidofönstrens utformning. Altaret ställdes fritt. Inventarierna är alla från någon av 1900-talets förändringar. Interiören har fullständigt förlorat sin 1800-talskaraktär och ger nu ett modernt 1900-talsintryck.