Stäng fönster Karlshamn kn, SKÄNNINGE 16 KV SKÄNNINGE 16

Historik
Gatuhuset på stadsäga 577 i kvarteret Skänninge är uppfört omkring år 1800. Byggnaden är en av Karlshamns bäst bevarade Köpmans- och handelsgårdar från denna tid.
Fastigheten har ett exponerat läge genom sin höga placering som hörnbyggnad i kvarteret med klockstapeln som närmaste granne.
Byggnaden är uppförd i två våningar under brutet och valmat tegeltak. Den är timrad och klädd med locklistpanel. Genom sin täta fönsterplacering och fasadindelning i övrigt ger den ett tidstypiskt, klassiserande intryck. Genom en dubbelport från Kungsgatan når man den tillhörande gården.
Inom fastigheten har under årens lopp bedrivits flera olika verksamheter, varav kan nämnas bageriverksamhet, urmakeri, mjölkhandel och ellindareverkstad.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Blekinge län, 1993-11-09, Dnr 221-272-89