Stäng fönster Torsås kn, TORSÅS KYRKA 1:1 TORSÅS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Uppförd 1777-78 med utnyttjande av den medeltida kyrkans murar i sydväst. Redan 1762 upprättades en första ritning till nybyggnad med torn av fortifikationsmurmästaren Andreas Törnberg, som sedermera byggde kyrkan tillsammans med snickaren Sven? Lundgren i Vissefjärda. Ingen av de kvarvarande ritningarna har emellertid lagts till grund för den nya kyrkan. Den nuvarande sakristian tillkom 1897 och utvidgades 1957. Kyrkan invigdes 30 juli 1780 av biskop Carl Gustaf Schröder.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med rakt avslutat kor i öster. Sakristia tillbyggd på nordsidan. Den ursprungliga sakristian låg nästan mitt på sydsidan. Torn saknas. Tre ingångar, en på västgaveln och två på södra långsidan. Separat ingång till sakristian. Murarna är grovslammade och avfärgade i vitt. Slätputs kring portar och fönster. Rött tegeltak, ursprungligen spåntak.

EXTERIÖR - Exteriören är förändrad sedan byggnadstiden. I och med en vägomläggning 1897 flyttades sakristian till nordsidan för att sydsidan skulle bli mer representativ. Ett fönster tillkom istället för sakristian på sydsidan och övriga fönster förstorades samtidigt, likaså dörrarna på sydsidan. Dessutom gjordes portalerna likformiga; ursprungligen hade koringången en rektangulär form och den sydvästra ingången en rundbågig.

INTERÖR - Kraftigt förändrad genom ett flertal renoveringar. Triumfbågen sekundärt inrättad 1915, likaså smårummen på ömse sidor om koret. Tidigare fanns en arkitektoniskt uppbyggd altaruppställning med en målning visande en förgylld Kristusbild på ett svart kors med Jerusalem som bakgrund. Altartavlan var utförd av Anders Friske 1804. I dag utgörs altarprydnaden av ett medeltida altarskåp från gamla kyrkan, tillverkat av Johannes Stenrat ca 1645. På korväggen över detta den gamla kyrkans stora triumfkrucifix, i stället för det ursprungliga fönstret. Predikstolen är fån 1600-talet och likaså övertagen från den gamla kyrkan. Sluten bänkinredning från senare tid. Läktaren härstammar sannolikt från byggnadstiden. Orgelfasaden tillhör 1897 års orgel. Läktarunderbyggnaden samt nuvarande färgsättning i kyrkorummet tillkom vid 1982 års renovering.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993