Stäng fönster Lund kn, SVANELYCKAN 3 OBSERVATORIET, LUND

Historik
Det första observatoriet i Lund var ett tornrum i professor Spoles hus på 1670-talet. 1753 ordnades ett observatorium i Lundagårdshuset; ombyggnaden av detta hus 1837-39 försämrade dock förutsättningarna för observationer där. Frågan om ett nytt observatorium diskuterades under många år och 1863 presenterades ett förslag som kom till utförande. Platsen för ett nytt observatorium hade bestämts till Svanelyckan som var en öppen plats med fri horisont i tre vädersträck. Observatoriebyggnaden uppfördes 1865-67 efter ritningar av byggmästaren P. C. Sörensen. Professorn i astronomi Axel Möller hade ansvaret för planlösningarna tillsammans med Sörensen. Fasaden gestaltades av arkitekten Helgo Zettervall med starka symbolvärden, och med Pulkovaobservatoret utanför S:t Petersburg som förebild. Zettervall ritade en medeltidsromantisk tegelborg med kreneleringar och triangelbågsgesimser. Mittpartiet är utformat som ett högt torn med takterrass för observationer. Tornets inre del består av en massiv murkärna som utgör fundament för de astronomiska mätinstrumenten. Huvudingången har tegelstolpar med avbildade mätinstrument och gjutjärnsgrind med stjärndekor. Räknehuset uppfördes 1911-12 efter ritningar av arkitekten Henrik Sjöström. Fasadens arkitektur har knutit an till observatoriet. Fasadmaterialet är gult maskintegel murat med platt utstrukna fogar. Östra fasadens frontespis liksom gavelkrönen är utformade som trappstegsgavlar med mönstermurning. Vid takfoten löper en spetsbågfris. På gavlarna finns utbyggda vindfång med höga stentrappor med smidesräcken. Vaktmästarbostaden uppfördes i en våning 1865. Byggnaden har enkelt utformade fasader med likadant tegel som övriga byggnader. Den enda dekorationen består av en mönstermurad fris vid takfoten. Båda gavlarna har vindfång med entréer. Sydväst om observatoriebyggnaden står, rörligt på räls, astrografhuset innehållande astronomiska instrument. Astrografhuset är en hög fyrkantig byggnad med tälttak av plåt och grågul fasadpanel. Seismografhuset är en underjordisk byggnad i form av en gräsad kulle, och med en granitomgärdad stickbågig pardörr på norra sidan. Dörren är klädd med panel och försedd med dekorativa beslag.

KÄLLA: Förslag till skyddsföreskrifter, Riksantikvarieämbetet, 1992-11-11.