Stäng fönster Gotland kn, VISBY ANKARET 1 KV ANKARET 1

Historik
Huvudbyggnaden är en nästan kubisk byggnad, är till stora delar uppförd av sten under medeltiden och bevarar murverk i källare och samtliga tre plan från denna tid. Dess huvudsakliga utseende, i tre våningar under valmat och högt brutet tak med takkupor i alla fyra fallen, tillkom vid en stor om- och tillbyggnad under 1760-talet utförd av byggmästare J N Chemnitz. Byggnadsmaterial togs då bl.a. från S:t Olofs Kyrkoruin.
1905-06 tillkom den vinkelställda flygellängan i väster. Denna har en hög våning samt vind under ett brutet tak. Trapphuset mellan byggnaderna är välbyggt med golv och trappor av kalksten.
Bygnaden har haft olika funktioner genom tiderna. Ursprungligen var den bostadshus. P. A. Säve hyrde till exempel lokalerna för Gotlands Fornsal under 1870-talet. Från år 1884 bedrevs där flickskola. På senare tid har den inrymt Musikskolan.
Interiören bevarar en del fast inredning från 1600- och 1700-talen.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Gotlands län, 1994-06-20