Stäng fönster Åre kn, MÅNSÅSEN 1:26 MÅNSGÅRDEN

Historik
Månsgården har fått sin nuvarande utformning i huvudsak under 1800-talets senare hälft samt omkring 1900 och är bebyggd med ett flertal hus - de flesta av timmer - för olika funktioner. Mangårdsbyggnaden i en och en halv våning är uppförd omkring 1900 och har frontespis mot gården och tvåvåningsveranda med snickarglädje på baksidan. Mot gården finns två förstugukvistar med sadeltak. Fasaderna är klädda med liggande gulrosa panel med gråmålade snickerier och taket är tegeltäckt.
Förorådsstugan eller undantagsstugan - den södra flygeln - en våning under tegeltak har fått sin nuvarande utformning omkring 1900 men stommen är äldre. Den har ett utbyggt trapphus flankerat av en veranda och en täckt utbyggnad, båda med valmade tak, samt samma fasadutformning som mangårdsbyggnaden. Bryggstugan - den norra flygeln - är byggd i en och en halv våning samt hitflyttad omkring 1920; stommen är dock äldre. Fasaderna är klädda med rödfärgad liggande panel och taket är tegeltäckt. Jordkällaren i sluttningen öster om gårdsplanen är byggd 1869 och har gavelvägg i gjuten konstruktion - kalkbruk med stenfyllning - samt tegeltak. Ladugården från 1861 är också byggd i gjuten konstruktion med timrad vindsvåning och tak med eternitplattor. Trösklogen i två våningar består av två timrade delar - den södra från 1846, den norra möjligen äldre - med mittparti av brädkonstruktion med körbrygga till övervåningen. Taket är tegeltäckt. En halmbod av bräder med pulpettak är tillbyggd vid södra gaveln. Storhärbret i två våningar är byggt 1875, medan tre mindre härbren troligen är byggda på 1700-talet eller vid 1800-talets början.