Stäng fönster Nacka kn, TATTBY 32:1 UPPENBARELSEKYRKAN

FÖRSAMLING 1995 - SALTSJÖBADEN

BEFOLKNINGSTAL - år 1805: -, år 1900: -, år 1995: 8625

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Församling utbruten ur Nacka 1913.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på en höjd ovanför en vik av Baggensfjärden.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrkan byggdes 1910-1913 efter ritningar av Ferdinand Boberg. Rektangulär byggnad i tegel med mångkantigt kor i öster, sakristia i nordost och mitt emot sakristian i sydost ett torn med en framträdande portik mot söder. Ett litet torn rider på portikens tak. Tornets nedre del är inredd som gravplats för kyrkans donator med maka, Knut och Alice Wallenberg.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Huvudingången ligger i västra gaveln i vilken en trefönstergrupp är insatt. Portalen är omgiven av toureller. Portalens bronsportar är utförda av Carl Milles. Kring koret finns strävbågar. En terrass bildar en omgång runt koret; den går från nordost under strävbågarna och fortsätter längs kyrkan södra sida. I interiören har arkitekten bemödat sig om att koncentrera ljusflödena på altaret. Utöver fönstren i väster sitter ett fönster i vardera norra och södra väggen långt ner mot väster, samt i koret där de inte syns från långhuset. Väggarna är nedtill klädda med en panel av kalksten och marmor, ovanför denna täcker målningar av Olle Hjortzberg och Filip Månsson resten av ytorna. Altaruppsatsen av vit marmor står nästan mitt i koret, vilket ger utrymme för en rundgång bakom altaret. I altaruppsatsen ingår fyra reliefer i alabaster av Carl Milles. Inredningen är resultatet av ett sällsynt enhetligt formspråk vilket väl harmonierar med exteriören.