Stäng fönster Sundsvall kn, NYTTAN 3 M.FL. HIRSCHSKA HUSET

Historik
Grosshandlaren och byggnadsentreprenören Isaak Hirsch i Stockholm köpte efter branden 1888 de bägge tomterna 151 och 156 i nuvarande kvarteret Nyttan invid Stora torgets västra sida. Hirsch anlitade en av sina mest betrodda arkitekter - Johan Laurentz - som ritat många av husen efter bl.a. Strandvägen i Stockholm under byggboomen där under 1880-talet. Ritningarna godkändes av byggnadsnämnden 1888 respektive 1889. Hirsch frånträdde ägarskapet formellt redan 1890. 1967 genomgick Hirschska huset en fasadrenovering. Båda husen är identiskt utformade.
Hirschska huset är uppfört i 4 våningar med hög vind och mansardformat tak. Det står symboliskt på granitsockel, varpå en tegelstomme reser sig, som delvis är frilagd i de övre planen, men i bottenvåningen slätputsad i rustik. Den frilagda muren vars tegel är rött och murat med kortsidorna utåt, avdelas av horisontella band i slätputs och interfolieras i plan 2 trappor upp av gipsornament i form av fyra cirkelrunda reliefer med inlagda sköldar, varpå är skrivet uppförandeårtal och Isaak Hirsch initialer I H, samt i samma lägen 3 trappor upp ytterligare ornamental gips i en mer oval form av dekorativ art. Hörnrustik i slät puts nyttjas i de tre framspringande risaliterna, varav den centrala skjuter ut mest från murlivet och vars krön avslutas med en vindskupa försedd med barockartad takkupol och takryttare. I kupolen finns en putsad uppbyggnad av frontespiskrönkaraktär i vars mitt en klocka monterats in. Mellan våningarna finns kraftiga gesimslister i puts. Hörnen mot sydost och nordost är utformade med burspråk från plan 2 trappor upp till taket där de avslutas med små torn.