Stäng fönster Gotland kn, VISBY GLUGGEN 2 KV GLUGGEN 2

Historik
KVARTERET GLUGGEN - Kvarteret Gluggen är ett av norra Klintens minsta kvarter. Det utgörs av ett smalt rektangulärt område och angränsar till Norra Murgatan i öster, Lancastergränd i norr, Korsgränd i väster samt Uddens gränd i söder. Gluggen ingick tidigare i Klinterotens fjärde kvarter med tomterna nr 96-99.
Under 1700-talet var området söder om nuvarande Uddens gränd och kvarteret Gluggen åkermark och gick under benämningen Biskopsåkern. Denna åker tillhörde biskopen vid S:ta Mariakyrkan. Uddens gränd är ursprungligen ett gångstråk mellan Kyrktrappan i väster och Murgatan i öster. Kvarteret Gluggen kom att tomtindelas under 1760-talet och hade före detta en planlös bebyggelse tillsammans med kvarteren Porten och Bommen. Av kartmaterial från 1800-talets mitt att döma delades Gluggen vid tomtindelningen in i fyra fastigheter. Dessa övergick under 1800-talets slut i två tomter. Husen som byggdes och beboddes av fattigt folk bestod av enkla enkel- och parstugor, vilka ofta inhyste flera familjer.
De två fastigheterna har i dag nästintill samma tomtindelning som vid slutet av 1800-talet. Båda fastigheternas huvudbyggnader är belägna med långsidan i liv med Korsgatan och uppförda i skiftesverksteknik. Den ena fastigheten har ett uthus från 1900-talets mitt.

GLUGGEN 2 - Fastigheten Gluggen 2 utgör den södra tomten i kvarteret och angränsar till Korsgränd i väster, Norra Murgatan i öster och Uddens gränd i söder. Enligt husklassifikationen från 1785 var tomten bebyggd med ett trähus och stall med brädtak. Ursprungligen bestod fastigheten av två tomter, vilka benämndes Klinteroten IV: 98 och 99. Den södra tomten har troligen varit bebyggd redan på 1740-talet, medan den norra kom att bebyggas under 1760-talet. Tomterna slogs samman 1875 och sedan dess har Gluggen 2 haft sin nuvarande tomtgräns. Bebyggelsen under 1800-talets slut utgjordes av en huvudbyggnad med långsidan i liv med Korsgatan och en uthuslänga i fastighetens sydöstra hörn. Den senare revs någon gång efter 1936.
Det befintliga bostadshuset, som troligen uppfördes under 1760-talet, är en enkelstuga i skiftesverk under ett pappklätt sadeltak, med källare under del av huset. Fasaden är spritputsad och avfärgad vit. Huset har en tillbyggnad från 1960-talet mot gården, men har i övrigt klarat sig förhållandevis väl från sentida förändringar. Tillbyggnaden är klädd med brun locklistpanel och står under ett pappklätt pulpettak.
På fastigheten finns även en sopbod i brun panel under ett pappklätt tak. Fastigheten avgränsas med ett brunt plank mot väster, söder och öster. Planket bryts upp av en rutmönstrad gångport i öster. Längs grannens gårdshus i norr löper en kalkstensmur. Trädgården är delvis belagd med kalkstensflis och delvis bevuxen med gräs. Den har en växtlighet som utgörs av buskar och träd.