Stäng fönster Umeå kn, HOLMSUND 4:65 HOLMSUNDS KYRKA

Historik
Kustsamhället Holmsund ligger vid havet, ca 15 km sydost om Umeå. Här låg sedan 1840-talet lastageplatsen för Baggböle vattendrivna sågverk en bit upp efter Umeälven. Sågverkets ägare var göteborgsfirman James Dickson & Co, som på 1850- och 1860-talen lät uppföra arbetarbostäder, kyrka och prästgård för sin arbetsstyrka på lastage-platsen. På 1880-talet flyttade företaget sin sågverksrörelse från Baggböle till en ny ångsåg i Holmsund, och lät uppföra skola, lärarbostad och ytterligare bostäder. Redan omkring 1860 hade ett annat företag anlagt en av Norrlands första ångsågar, Sandviks ångsåg, i en annan del av samhället, så befolkningen i Holmsund ökade snabbt vid denna tid. Holmsunds församling bildades 1863 genom en utbrytning ur Umeå landsförsamling, men blev eget pastorat först 1918. Umeås hamn flyttades 1920 till Holmsund.