Stäng fönster Dorotea kn, RISBÄCK 2:17 RISBÄCKS KYRKA

Historik
År 1856 framlades vid en visitation i Dorotea församling önskemål från invånarna i fjällbyn Risbäck och kringliggande byar, om att bygga en kyrka i Risbäck, ca 73 km västnordväst om Dorotea. Den kom att uppföras åren 1858–59 av församlingens blott tolv bönder. Kyrkligt sett utgjorde Risbäck ursprungligen ett kapellag. Enligt Kungl. Maj:ts beslut den 3 maj 1901 bildades senare en kapellförsamling med Risbäck som centrum. 25 år senare ombildades den till en vanlig annexförsamling. Trots att byns invånarantal idag är litet finns fortfarande både affär och byskola.

Kyrkan är uppförd i nyklassicistisk stil, åren 18581859, efter ritningar av kronolänsman Eleazar Rhen, Dorotea (son till Erik Rehn, kyrkoherde i Åsele). Byggmästare var Jon Ersson, Tandsjön.

Begravningsplatsen utsynades redan 1850, men torde inte ha tagits i bruk förrän 1859, när kyrkan stod klar. Sannolikt var det första begravningsområdet friliggande, ett stycke väster om tornet. En större utvidgning av begravningsplatsen skedde 1932, efter förslag av länsträdgårdsmästare J. L. Jonsson från 1924 (kompletterad av komminister Th. Möllerberg 1931). Området kom därefter att omfatta hela ytan kring kyrkan. Bogårds-muren av sten uppfördes samtidigt. I norr finns en minneslund som anlades under 1980-talet. Den inhägnas av ett vitmålat trästaket.