Stäng fönster Dorotea kn, RISBÄCK 2:17 RISBÄCKS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET -Risbäcks kyrka i Dorotea har ett storslaget läge vid en sjö. Den uppfördes 1856-59 av byns tolv bönder och efter ritningar av länsmannen Eleazar Rhen. Kyrkan har ett rektangulärt långhus med kor i öster, långhus i samma bredd och höjd samt sakristia intill korets nordvägg. 1865 stod västtornet färdigt. Exteriören var ursprungligen rödfärgad med vita pilastrar. Kyrkan fick sin nuvarande klassicistiska prägel vid en ombyggnad 1922-25 efter ritningar av O Hökerberg. Arbetet omfattade främst ny panel både exteriört och interiört, ny takspån, nya fönster och dörrar; tunnvalvet byggdes om till ett plant tak och läktare byggdes i väster. Interiören med väggpilastrar ommålades 1950. Läktarunderbyggnaden är från 1993.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1993-1998