Stäng fönster Krokom kn, HOTAGEN 4:1 HOTAGENS KYRKA

HISTORIK FRÅN PROJEKTET SOCKENKYRKORNA. KULTURARV OCH BEBYGGELSEHISTORIA -

FÖRSAMLING 1995 - HOTAGEN

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Socken utbruten ur Föllinge 1846, före 1922 tidvis betraktad som kapellförsamling.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på Kyrknäset i sjön Hotagen, i nordvästra Jämtland, ca 4 km söder om den övriga bebyggelsen.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Ett litet träkapell, kallat Gruvelns (Gruvele) kapell uppfördes 1795. Efter nya kyrkans färdigställande flyttades byggnaden några kilometer västerut till Rötviken, där den återuppfördes som rökeri i Rötviken. Den revs 1914. Den nuvarande kyrkan uppfördes ett kort stycke söder om kapellets ursprungliga plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Hotagens stenkyrka uppfördes 1851-61 av murmästaren Ivar Pålsson och byggmästaren Olof Ersson efter ritningar av Ludvig Hawerman. Den består av rektangulärt långhus med rakt avslutat korparti i öster, sakristia vid östgaveln samt torn i väster med vapenhus i bottenvåningen.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den nyklassicistiska kyrkan har drag av nyrenässans i tornets kopplade ljudgluggar och dess karnissvängd huv med lanternin och kort spira. Långhuset täcks av flackt sadeltak, sakristian av valmtak i samma höjd som långhuset. Murarna är vitputsade, fönstren stora och rundvälvda. Ingång i väster samt mitt på långhusets sydsida. Kyrkorummet täcks av valmat flackt tunnvalv med markerad profilerad fotlist. Altaruppsats och predikstol av Johan Edler d.y. från 1861, altartavlan av Osmo Isaksson 1951. Östväggen har målad, sparsam skenarkitektur från byggnadstiden, liksom bänkinredningen. Orgelläktaren i väster tillkom 1951, orgelfasaden 1952. Kyrkan restaurerades 1951 av Anders Ekman och Gösta Rollin, varvid interiörens färgsättning delvis ändrades.

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Hotagens första kyrka byggdes med bidrag från lappbefolkningen. Det var ett litet träkapell med torn uppfört i grovt timmer som stod färdigt 1795 och kallades Grufvelns (Gruvele) kapell. Kyrkan rymde 12 bänkar. Flera inredningsdetaljer bl.a. predikstolen och delar av altaruppställningen kom från Offerdals eller Alsens kyrka.
Den nuvarande kyrkan uppfördes strax söder om den gamla, 1851-61 av murmästaren Ivar Pålsson och byggmästaren Olof Ersson efter ritningar av Ludvig Hawerman. Inredningen snickrades av Johan Edler d.y. Kyrkan invigdes den 6 juli 1862 av kontraktprosten J. Östlund, Hammerdal. Den äldre kyrkan monterades ner och återuppfördes i Rötviken, där den fick tjäna som rökeri till 1904. Den revs 1914.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulär långhuskyrka med kor i öster med utbyggd sakristia bakom samt torn i väster. Ingång genom torn och mittportal på sydsidan. Separat senare upptagen ingång till sakristian.
Murarna uppförda med natursten, putsade och avfärgade i vitt. Taket belagt med försinkad svartplåt. Ursprungligen spåntak.

EXTERIÖR - Exteriörens utformning återgår på Hawermans ritning från 1850 med några undantag. Sydsidans mittportal finns ej på Hawermans ritning. Arkitekten avsåg ej heller en utbyggd sakristia, den var avsedd att ligga inom kyrkorummet, jämte förråd på ömse sidor om koret. Ljudluckorna blev enklare utförda, gördelgesimser har ej utförts och takets avslutning mot västgaveln avviker. Förutom byte av takmaterial synes kyrkan vara oförändrad sedan byggnadstiden.

INTERIÖR - Ljus interiör med flackt tunnvalv. Altaruppställning och predikstol från 1861 tillverkade av Johan Edler d.y., som även utförde målnings- och förgyllningsarbetena. Målad skenarkitektur kring kordörrarna, varav en är en målad blinddörr. Nuvarande altartavla "Den uppståndne och levande Kristus" är målad av Osmo Isaksson 1951. Den ursprungliga altartavlan "Kristus på korset", en kopia av altartavlan i Hammerdals kyrka målad av Axel Gustaf Hertzberg 1858-60, är nu uppsatt i ett igensatt fönster mitt på nordsidan över ett altare.
Sluten bänkinredning i fyra kvarter sannolikt från byggnadstiden men moderniserad i senare tid. Läktare tillkommen vid renoveringen 1951, tidigare saknades läktare. Orgel med modern fasad byggd 1952.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860, Del 4 Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. 1997