Stäng fönster Västervik kn, UKNA KYRKA 1:1 UKNA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Uppförd 1836-38 av stadsbyggmästaren J Jonsson i Västervik efter ritningar av Axel Nyström 1833. Den nya kyrkan ersatte en medeltida kyrka, som delvis står kvar som ruin vid prästbostället Storhammar, ca 1 km nordväst om den nya kyrkan. Invigd 1838.

PLAN OCH MATERIAL - Helt symmetrisk anläggning med rektangulärt kyrkorum avslutat i öster med en korabsid och i väster med en motsvarande halvcirkelformad utbyggnad. Sakristia mitt på norra sidan och torn mittemot på motstående sida. Ingångar genom torn och portal på sydsidan. Vita, spritputsade tegelmurar med slätputsade omfattningar. Plåttak.

EXTERIÖR - En stilren exteriör med perfekt balans mellan murytor, fönster och takfall samt det mittcentrerade tornet. Genom den dekorativa utsmyckningen på tornets övre del och avtrappningen av murytorna dras blicken uppåt från den vilande huskroppen. Exteriören är utförd efter 1833 års approberade ritning och endast smärre avvikelser har skett, bl a har ett rundfönster tillkommit på tornet. Däremot har ej ritningens halvcirkelformade putsmarkeringar utförts över fönster och portaler.

INTERIÖR - Även interiört präglades kyrkorummet ursprungligen av en ren nyklassicism, med undantag för predikstolens dekor i nyrokoko. Rummets ljus och rymd är oförändrade medan inredningen förnyats. Det ursprungliga, förgyllda korset, belyst av absidens sidofönster, ersattes 1916 av en kopia av Thorvaldsens Kristusstaty och sidofönstren är numera igensatta. Altarringen liksom predikstolen är från 1902. Ljudtaket tillkom 1937. Den ursprungliga predikstolen var placerad med direktuppgång från sakristian. Bänkinredningen härstammar likaså från 1902 års renovering, gavlarna är dock avkortade i senare tid. Orgelfasaden tillhör 1838 års orgel, byggd av Per Zacharias Strand, men är utökad åt sidorna på 1930-talet. Läktaren är utvidgad och framdragen ur den västra absiden och försedd med en läktarunderbyggnad.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993