Stäng fönster Sandviken kn, ÅSEN 1:87 RIKSDAGSMANS

Historik
Gården Riksdagsmans i Åsens by har fått sitt namn efter riksdagsmannen Anders Göransson, som år 1884 lät riva en äldre gårdsanläggning för att på dess plats bygga den nuvarande mangårdsbyggnaden med en tillhörande större ekonomilänga. Gården, som tidigare kallades Per-Ers, hade då ärvts inom den Göranssonska släkten sedan 1640-talet. Familjen var ansedd i bygden med ständiga förtroendeuppdrag som nämndemän och kyrkvärdar och drev till 1800-talets början även gästgiverirörelse.
Den nya mangårdsbyggnaden anpassades i både storlek och utförande till Anders Göranssons ställning som riksdagsman. Den byggdes av timmer i en och en halv våning med souterrainvåning i slaggsten och försågs med tidstypisk fasadbeklädnad i liggande och stående fasspontpanel. Snickeridekoren koncentrerades till huvudentréns glasveranda, medan utsmyckningen i övrigt inskränktes till enkla våningsband och en takfotlist av närmast nyklassisk typ.
Byggnadens nuvarande färgsättning i gulvitt med röda och gröna snickeridetaljer härrör från en renovering på 1920-talet. Vid samma tillfälle byttes den ursprungliga taktäckningen i papp ut mot tvåkupigt tegel. Gården ägdes då av Anders Göranssons ogifta dotter Brita som ensam bebodde huset fram till sin död 1967.
Byggnaden har sexdelad plan med ytterst välbevarade inredningar av hög kvalitet. Salen och en intilliggande kammare bevarar ursprunglig inredning med originaltapeter i lyxutförande från 1884 samt pardörrar och övriga snickerier i ursprunglig färgsättning. Samtliga rum med undantag av köken bevarar originalsnickerier, kakelugnar etc. Det ursprungliga köket kvarstår utan förändringar sedan 1930-talet, medan ett modernare kök inretts i en av bottenvåningens kamrar omkring 1950. I vinds- och källarvåningarna har äldre byggnadsdetaljer från den tidigare Göranssonska gården återanvänts; bland annat en kakelugn med flytande grön glasyr och en ytterport med portalomfattning i gustaviansk stil.
Gårdens ekonomibyggnader revs 1987 inför omdragningen av riksväg 80 förbi kungsgårdens samhälle. Därefter har mangårdsbyggnaden genomgått en omfattande yttre renovering med syfte att bevara exteriörens 1920-tals karaktär. Efter detta planeras en invändig renovering som avser att med minsta ingrepp bibehålla inredningarnas ursprungliga karaktär.
Beslut om byggnadsminne1990