Stäng fönster Torsby kn, SÖDRA STÖLLET 1:15 NORRA NY KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - NORRA NY

FÖRSAMLINGSHISTORIK – Medeltid socken. Nyskoga utbruten 1873.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i tätorten i en sluttning ner mot Klarälven i norra Värmland. Den befintliga träkyrkan från 1700-talet föregicks av en medeltida träkyrka vid Kyrkebol, c:a 2 km söder om den nuvarande kyrkplatsen.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Grundstenarna till en om- och tillbyggd medeltida träkyrka i Norra Ny socken framgrävdes 1945. Det var en liten rektangulär byggnad, där det ej har gått att konstatera om koret var smalare. Kyrkan skall ha utvidgats två gånger, senast under 1600-talets förra hälft. År 1701 byggdes ett nytt litet torn på kyrkan istället för det gamla. Kyrkobyggnaden revs 1773.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nu stående kyrkan uppfördes 1763-64,. Kyrkan är byggd av liggtimmer och består av rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, vidbyggd sakristia mitt på långhusets nordsida, vapenhus på motsvarande plats i söder samt västtorn. Kyrkans planform ansluter till det typiska träkyrkobyggandet under 1600- och 1700-talet och utgör även i övrigt ett representativt exempel på tidens regionala kyrkobyggnadstradition.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans exteriör har sedan 1770-talet varit spånklädd och tjärad; den befintliga tornspiran tillkom vid en restaurering 1924, utförd av Bror Almqvist, men är inspirerad av dess ursprungliga form. Ingångar via tornets bottenvåning och vapenhuset. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv; innerväggarnas panel tillkom först 1827. Altaruppsats och predikstol är samtida med byggnaden. Kyrkans interiör präglas till viss del av restaureringen 1924, bl a tillkom då de diskreta, dekorativa målningarna. Altaruppsatsen från 1767 är eventuellt utförd av en bildhuggare Löfman, men erinrar starkt om Isak Schullströms alster. Predikstolen är ett arbete av snickaren Mattias Beckman och stod sannolikt färdig 1764.