Stäng fönster Umeå kn, HOLMÖN 21:1 HOLMÖNS KYRKA

Historik
Holmöns kyrka ligger på Holmöarnas huvudö, ca 10 km från fastlandet och färjeläget i Norrfjärden, två mil norr om Umeå. Ön är till stora delar täkt av granskog, men också hävdade odlingsmarker, stenmurar och odlingsrösen förekommer. Bebyggelsen ligger på en långsträckt öppen ås, och ett 20-tal utskiftade gårdar i gamla gårdslägen finns längs byvägen. Kyrkan med tillhörande begravningsplats ligger i norra delen av byn och uppfördes år 1896. Holmöns första kyrka från 1802 stod på ett mer centralt läge inom jordbruksbyn. Den kallades Helena-Elisabeth och är numera rekonstruerad och åter-uppförd på Gammliaområdet i Umeå. En välbevarad prästgård från cirka 1870 ligger i Sörbyn, knappt en kilometer från dagens kyrkplats.