Stäng fönster Ånge kn, STOMJORDEN 1:3 BORGSJÖ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - BORGSJÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken 1314 med Haverö som annex. Från 1400-talet till 1879, med undantag för 1667-69 pastorat med Torp, sedan 1879 eget pastorat.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen omfattar en stor yta i landskapets västra del mellan Jämtland i norr och Hälsingland i söder. Kyrkan ligger i Ljungans älvdal i utkanten av ett odlat område mellan större jordbruksbygder med uppsplittrat ägande i nordsluttningen ner mot Borgsjön där Ljungan mynnar från öster. Den odlade bygden omges av vidsträckta bergiga skogsområden. Klockstapeln från 1782, är byggd av Pål Persson i Stugun. Norr om kyrkan ligger skola och församlingshem och ett stycke åt nordväst utmed vägen ett sockenmagasin. Ca 1500 m nordväst om kyrkan finns en S:t Olofskälla vid en högt belägen äldre väg. Källan är en av de många som finns längs leden mot Jämtland och Tröndelagen i Norge. Kyrkan, källan och en skans utgör riksintressen.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING – Kyrkan är murad av sten och består av rektangulärt långhus med rakslutet korparti och sakristia i norr.

I: Medeltidskyrka som enligt uppgift var tjugofem alnar lång och elva alnar bred. Den saknade torn och hade sadeltak. Bl.a. följande inventarier har tillhört denna kyrka. På sakristidörren i den nya kyrkan sitter fyra medeltida mindre skulpturer, däribland en bild av Jesusbarnet som sannolikt har hört till en romansk madonna. I den nya kyrkan finns också en bild från början av 1500-talet av St. Olov, signerad Haaken Gulleson. Dörren till sakristian från 1688 och dopfunten enligt inskrift från 1693, är bevarade i den nya kyrkan.

II: Kyrkan nybyggdes till befintlig plan av Daniel Hagman 1766-68, sannolikt efter egna ritningar. Delar av den äldre kyrkobyggnadens murar är bevarade i korväggen.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Ytterväggarna är putsade i rosa med vita omfattningar och hörnkedjor. Valmat och brutet spåntak med en takryttare på mitten, krönt av en lanternin . Exteriören är i allt väsentligt oförändrad sedan byggnadstiden. Ingångar i söder och väster. I interiören är taket indelat i tre ribblösa stjärnvalv, det mittersta med åtta kappor, de yttre med sex kappor. Hagman har här följt sitt mönster med en tornlös kyrka med brutet tak, rektangulär plan utan vapenhus, huvudingång på sydfasaden och sakristia i nordost (jfr Attmar). I Borgsjö har också mittaxeln betonats genom lanterninen. Kyrkorummets mitt markeras av ett stjärnvalv omgivet av enklare valv. Predikstol, 1771, altaruppsättning 1782 och en nummertavla 1783 utförda av Johan Edler d.ä. Orgelfasaden är från 1790. Förändringar därefter har varit begränsade. Restaureringen 1915 efter ritningar av Fredrik Falkenberg har varit den mest omfattande och innebar bl.a. att interiören ommålades, golvet lades om med kalkstensplattor samt att vindfång byggdes vid entréerna i söder och väster.