Stäng fönster Ånge kn, FRÄNSTA 6:1 TORPS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - TORP

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Eget pastorat 1314, fram till 1562 med Borgsjö och Haverö, 1562 till 1667 med Borgsjö, 1667-69 eget, 1669 till 1879 med Borgsjö, sedan 1879 eget.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger omkring Ljungans dalgång och sträcker sig från gränsen mot Hälsingland i söder till gränsen mot Jämtland i norr. Kyrkan ligger i utkanten av tätorten Fränsta i en svag sluttning nära stranden av Ljungan där älven vidgar sig och bildar Torpsjön. På andra sidan sjön breder odlingsbygden ut sig. Söder om kyrkan finns kyrkstallar från 1800-talet och en sockenstuga.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltida kyrka i sten bestående av långhus, sakristia och vapenhus. Uppgifter om korets utseende saknas. En dopfunt från ca 1200, tillskriven Gotlandsmästaren Sigraf står i den nya kyrkan. Kyrkan renoverades under slutet av 1600-talet, då det bland annat tillkom ny inredning av Gregorius Raaf. 1708-09 fick kyrkan en ny predikstol utförd av Olof Jönsson Bergman i Skedvik, och 1755 målade Carl Hofverberg en altartavla som nu sitter i nya kyrkans altaruppställning. Kyrkan revs 1782. Eventuellt finns delar av långhuset kvar i den nuvarande kyrkan.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Ny kyrka byggdes mellan 1782 och 1785 huvudsakligen efter ritningar av Olof Tempelman. Byggmästare var Daniel Lundquist som hade svärsonen Johan Christoffer Loëll till sin hjälp. Tempelman hade ritat ett valmat tak i stället för som det blev ett sadeltak med valmade rösten. Även vad gäller korsarmarnas utseende och utsmyckning blev det en del förändringar. Gråstenskyrka med rektangulär form och korta breda korsarmar. Östtorn med sakristia.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Tornet hade ursprungligen en mjukt svängd huv som avslutades av en lanternin, men efter en brand 1883 fick det en ny överbyggnad med spira efter ritningar av arkitekt C.F. Ekholm. Vitputsade fasader och plåttäckt tak. Ingång i väster och i södra korsarmen. Kyrkorummet är täckt av ett tunnvalv med gördelbågar som utgår från kopplade pilastrar (Jfr Selånger). Den gamla kyrkans altartavla är placerad över altaret i en kolonnställning från 1852 utförd av Gustaf Mauritz Kjellström. Den samtidigt målade skenarkitektur som täckte hela korväggen övermålades år 1900. Kjellström levererade också år 1852 en predikstol efter ritning av Johan Adolf Hawerman. Orgelfasaden är från 1828.