Stäng fönster Lidköping kn, EKEBO 2:17 EKEBO GÅRD

Historik
Ekebo mangårdsbyggnad uppfördes 1785 av Anders Brandt som då var slottskamrer på Läckö. I äldre handlingar omtalas gården byggningsskrivareboställe under Läckö. Fram till 1930 var Ekebo kronogård varefter den friköptes som lantbruk.
Gården ligger väl synlig, omgiven av öppen åkermark. Den omfattar ålderdomliga och välbevarade gårdsbebyggelsen består av flera rödfärgade timmerbyggnader från 1700-talets senare del samt en jordkällare av kinnekullekalksten. Huvudbyggnaden från 1785 har två våningar och locklistpanelade fasader. Taket är tegeltäckt och har valmade gavelspetsar. Planen är sexdelad med välbevarad fast inredning. Vidare finns en envånings locklistpanelad drängstuga, ett magasin i två våningar samt ett avträde, samtliga tegeltäckta.

KÄLLOR: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Stockholms län, 1987-12-14, Dnr 11.392-916-84
Byggnadsminnen 1978-1988 - Förteckning över nya byggnadsminnen 1 juli 1978-31 december 1988 enligt lagen den 9 december 1960, nr 690. Riksantikvarieämbetet (RAÄ), (Uppsala: A & W), 1989. ISBN: 91-7192-752-2