Stäng fönster Norrtälje kn, EDSBRO KYRKA 1:1 EDSBRO KYRKA

Historik
Edsbro ligger i det inre av Roslagen 15 km norr om Rimbo. Kyrkan står på en höjd. Murarna är av gråsten, utvändigt oputsad. Tegel har använts i gavlarnas rösten med vitkalkade blinderingar. De äldsta partierna utgörs av långhuset från 1200-talet. På 1300-talet uppfördes sakristian. Följande sekel revs östra korgaveln och kyrkan förlängdes med det nuvarande, rakavslutade koret, som är något lägre än långhuset. I hela kyrkorummet och i det nybyggda vapenhuset i söder slogs kryssvalv. Huvudingången för genom vapenhuset. Kyrkans branta sadeltaket är klätt med plåt och har breda vindskivor. År 1625 dekorerades väggar och valv med kalkmålningar. Här kan man läsa texter ur 1618 års bibel. En del inventarier som t ex predikstolen tillkom. Under 1700-talet fick kyrkan ny fast inredning med bl.a. slutna bänkar. Fönsteröppningarna i sydmuren utvidgades. Nordmuren är ännu fönsterlös. En renovering 1904 medförde bl.a. att kalkmålningarna togs fram och renoverades hårt. Östra korfönstrets glasmålning insattes. På kyrkogården står en ovanlig stiglucka från 1400-talet Med en s.k. predikoglugg där kringvandrande predikarebröder kunde tala till folket.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996-1999