Stäng fönster Upplands-Bro kn, VÄSTRA RYDS PRÄSTGÅRD 1:4 VÄSTRA RYDS KYRKA

Historik
Västra Ryds ursprungliga kyrka bestod av ett långhus med ett smalare kor och uppfördes under 1200-talets första hälft. Rester av denna äldsta romanska byggnad ingår i dag i kyrkans mittparti med ett romanskt fönster bevarat på vinden. Den romanska kyrkans kor revs och kyrkan förlängdes under 1400-talet åt öster till en salkyrka med stjärnvalv i de förlängda delarna och sakristia och vapenhus byggdes till.

Kyrkan är byggd av gråsten med tegel i fönster- och dörröppningar, valv och gavlar och räknas till de s k tegelornerade gråstenskyrkorna i norra Svealand.

År 1768 förlängdes kyrkan åt väster med en överliggande tornbyggnad vars nedre del är uppförd av gråsten och den övre delen av tegel. Tornet uppfördes med en lanterninförsedd huv krönt av ett stort kors. Samtidigt anordnades ingången i väst som försågs med sandstensportal. Vid samma tillfälle revs vapenhuset och sakristian förstorades och försågs med valv. Vid denna ombyggnad erhöll fönsteröppningarna sin nuvarande storlek.

Genom att den äldsta byggnadsplanen inte var rektangulär, utan avsmalnande mot koret, har kyrkan genom tillbyggnaderna fått en västgavel som är ca tre meter bredare än östgaveln.

Det Rålambska gravkoret är uppfört år 1868 efter ritningar av arkitekten Per Ulrik Stenhammar. Koret är uppfört av ätten Rålamb till Granhammar som var Västra Ryds största herrgård. Gravkoret ersatte det, under 1600-talet uppförda, Hägerstiernska gravkoret. I korets väggar finns sandstensvapen som erinrar om det äldre koret.

Vid en restaurering år 1896 under ledning av arkitekten Agi Lindegren ersattes takens spåntäckning av skiffer.