Stäng fönster Falun kn, LILLA HYTTNÄS 2:1 CARL LARSSONGÅRDEN

Historik
Lilla Hyttnäs var ursprungligen en timrad envåningsstuga på två rum, kök, vind, förstuga och källarsvale med snedtak vid gaveln. Den ägdes av Karin Bergöös far och beboddes av hans systrar till 1888 då konstnären Carl Larsson (1853-1919) och hans hustru Karin fick gården som gåva av svärfadern. I juli 1889 flyttade familjen in och från 1901 var gården den fasta bostaden.
År 1890 och 1899-1900 gjordes om- och tillbyggnader av den lilla stugan på slaggvarpen. Nu lades rum till på höjden och bredden allt eftersom familjen växte och ekonomin förbättrades. Huset slingrar fram i vinklar och vrår enligt engelskt mönster. Bysnickare Arnbom var ständigt i farten. Carl målade blomslingor och tänkespråk på listverk, dekorerade med familjemedlemmarnas porträtt på skåp och dörrspeglar och satte glasmålningar på fönstren. Karin tillförde hemmet vackra textilier av egen design, genom vävning och sömnad.
1890 byggde man den första ateljén. Den placerades längs husets framsida bredvid förstuga och framför matsal och förmak, vilkas fönster fick sitta kvar in mot ateljén, matsalsfönstret dock förändrat och bemålat. En stor öppen spis i ateljén med tillhörande hög vit skorsten av engelsk typ gav pittoresk accent åt exteriören.
År 1900 kunde Carl Larsson inviga en större, fristående ateljé i vinkel mot husets norra del. Den tidigare ateljén förvandlades då till ett slags allrum för hela familjen. Rummet döptes om till verkstaden.
Vid norra gaveln uppfördes en förlängning av det ursprungliga huset i två våningar. På nedre botten i nybygget tillkom skafferi, diskrum, jungfrukammare, pojkrum och badrum och på övre planet läsrum, gästrum - det så kallade Gammelrummet - Suzannes rum, garderober och toalettrum.
1912 köpte man en bergsmansstuga med vackra målningar från Aspeboda. Den fogades till ateljén, under vilkens höga tak man samtidigt byggde in övre och nedre Duvslaget till sommarrum för barnen.

KÄLLOR: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Dalarnas län, 1966-12-05, Dnr B6972/60 & Länsstyrelsen i Dalarnas hemsida 2004