Stäng fönster Vansbro kn, VÄSTGÅRD 6:73 JÄRNA KYRKA

Medeltida socken. Kyrkan ligger på den bördiga slätten vid Västerdalälven.

Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus med rakslutet korparti, sakristia i norr och västtorn.

I: Medeltidskyrka av sten, med sakristia i norr samt vapenhus av trä i söder. Kyrkan hade stenvalv av okänd ålder, vilka dock reparerades under sent 1600-tal. Vid en om- och tillbyggnad 1759-69 förlängdes kyrkan österut, under ledning av byggmästare Anders Romberg från Leksand. Samtidigt utvidgades sakristian till befintlig storlek.

II: Kyrkans nuvarande plan är resultat av en radikal om- och tillbyggnad 1812-22, med återbruk av murar i norr samt den kvarstående sakristian. Byggmästare Oscar Sjöström upprättade ritningarna, vilka därefter omarbetades av arkitekt Axel Almfeldt vid ÖIÄ.

Kyrkan var en typisk representant för tidens klassicerande stilriktning. Interiören genomgick flera viktiga förändringar under sent 1800- och tidigt 1900- tal, vilket dock ytterligare förstärkte dess nyklassicistiska karaktär. Kyrkan brandhärjades 1978. Då murstommen fortfarande återstod efter branden, beslöt församlingen att i görligaste mån återskapa den gamla kyrkans stilkaraktär. Yttertaket är brutet och valmat i öster. Tornhuven kröns av en lanternin. Fönsteröppningarna är stora och rundbågiga. Interiören täcks av ett tunnvalv med målad kassettering. I väster läktare med utsvängt mittparti, buren av marmorerade träpelare. Innerväggarna har en rytmisk artikulering med kopplade pilastrar.