Stäng fönster Krokom kn, VALSJÖN 1:2 MYHRBODARNA

Historik
Fäbodvallen Myhrbodarna etablerades troligen på sin nuvarande plats i början av 1900-talet. På laga skifteskartan upprättad 1896-97 finns inte vallen utmärkt. Den mark där vallen sedan etablerades har angivits som fjäll- respektive slåttermark. Myhrbodaran är en enstugufäbod i förfjällsterräng med en storslagen utsikt över fjällvärlden. Den öppna vallen omgärdas av en gärdesgård. Vallens rika flora är typisk för naturlig fodermark och har i flera sammanhang uppmärksammats som skyddsvärd.
Före laga skifte hade gårdarna i Valsjöbyn fäbodar på andra sidan Valsjön. Den aktuella stamfastigheten hade del i en fäbodvall med namnet Kajsabuan. Efter skiftet flyttades gårdens fäbodvall till Nederbuan, ca 2 km nedanför det nuvarande läget. Sannolikt har flera av husen flyttats till platsen, eventuellt från de äldre vallarna. Ett äldre namn på Myhrbodaran, som idag har namn efter ägarnas efternamn, är Nilsbuan.
På vallen finns idag 14 byggnader inklusive en jordkällare. Samtliga byggnader är uppförda i timmer och omålade.

Ur byggnadsminnesbeslut 2001.