Stäng fönster Ulricehamn kn, DALUM 21:1 DALUMS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 -DALUM

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i fornlämningsrik odlingsbygd, drygt en mil norr om Ulricehamn. Vidkyrkan står två runstenar. På kyrkogården finns också en brädfodrad och rödmålad klockstapel från 1688. Dalums socken ligger norr om Ulricehamn.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan uppfördes under 1100- eller tidigt 1200-tal och är till planformen bevarad intakt. Den består av rektangulärt långhus och smalare absidkor i öster. Kyrkan hade troligen ett samtida, delvis kvarstående, västtorn. Under 1500- eller 1600-talen ersattes det emellertid med ett nytt, det ännu befintliga. Sakristian på korets nordsidauppfördes troligen redan under sent 1200-tal eller tidigt 1300-tal (gotisk portal mellankor och sakristia). Vapenhuset framför absidkyrkans ursprungliga sydvästportal tillfogades 1738.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av rundvälvda fönsteröppningar, som i sin befintliga form härrör från 1800-talet. Absidens yttermurpryds av lisener och bågfris - en vanlig, romansk dekoration bland de skånska landskyrkorna, men unik för Västergötland. Vid restaurering 1882-83 påmurades absiden till samma höjd som koret. Ingång i väster och söder via tornets bottenvåning respektive vapenhus. Kyrkorummet är helt övervälvt, sannolikt under senmedeltiden, då väggar och valv försågs kalkmålningar, endast fragmentariskt bevarade och nu åter överkalkade. Interiören har genomgått flera restaureringar. I samband med att koret påbyggdes 1882-83 målades inredningen i vitt och guld. Färgsättningen har därefter förändrats 1922, efter förslag av arkitekt Anders Roland, och 1941 efter förslag av arkitekt Ärland Noreen. Vid det senare tillfället erhöll interiören i huvudsak fick sin nuvarande karaktär: bänkinredningen som till sina äldsta delar kan härröra från 1600-talet målades i grönt med brunröd marmorering; orgelläktaren från omkring 1788 inkläddes med masonit eller plywood och målades i gråvitt med grönmarmorerade speglar, samt ursprungliga målningsskikt framtogs på predikstol och altaruppsats från 1661 respektive 1693.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR -Under kyrkans kor finns ett gravvalv troligen från 1600-talets mitt för dåvarande ägaren till Vinsarp, Erik Ulfsparre av Boxvik och hans hustru Sophia von Budde. Senare blev en medlem av ätten Fägerskiöld begravd där, varefter gravkoret har kallats det Fagerskiöldska gravkoret.