Stäng fönster Trelleborg kn, TULLSTORP 19:1 TULLSTORPS KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Den äldre kyrkan revs 1846 och ersattes med den nuvarande, efter ritningar av Carl Georg Brunius. Som byggmästare anlitades Magnus Cederholm, Hunneberga. Invigd 3 december 1848 av biskop H Reuterdahl.

PLAN OCH MATERIAL - Byggnaden har grekisk korsform med kor i öster med utbyggd, tresidig sakristia. Över korsmitten reser sig ett åttkantigt torn. Huvudingången med vapenhus är belägen i västra korsarmen. Separata ingångar finns även till sakristian och södra korsarmen.

Uppförd av rött tegel i kryssförband. Hög cementsockel. Tegeltak, på tornets spira kopparplåt.

EXTERIÖR - Byggd efter 1845 års ritningar i nyromansk stil och med för Brunius karakteristiska detaljer i fasadutsmyckningen.

INTERIÖR - Det kryssvälvda kyrkorummets väggar artikuleras genom rundbågiga nischer med bågställning och fyrpass. Den välbevarade nygotiska inredningen är tillkommen vid H Sjöströms restaurering på 1890-talet och målad i ekådring och guld. Inredningen ansluter stilmässigt till den av Brunius ritade predikstolen från 1848.

Den ursprungliga skärmväggen mot den bakom altaret belägna sakristian var enligt Brunius ritning enklare och prydd med bågställningar. Altarprydnaden utgjordes av ett kors i för Brunius typisk utformning med klöverbladsformad avslutning på korsarmarna. Orgelfasaden är ritad av L Hedin 1853.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.