Stäng fönster Gagnef kn, NORDANHOLEN 26:18 MOCKFJÄRDS KAPELL

Historik
Mockfjärd fick sitt första kapell på 1620-talet, efter en långvarig tvist kring lokaliseringen av kyrkobyggnaden. Placeringen söder om älven motiverades med att fler gårdar låg på denna sida. Föregångaren till nuvarande kyrka var en mindre anspråkslös knuttimrad byggnad med små fönster och spånklätt tak, krönt med en liten öppen takryttare som bar kyrkklockan. På 1680-talet anlades kyrkogården, vilket senare fick en avgörande betydelse angående den in-flammerade frågan om kyrkans placering. Mot slutet av seklet bedömdes det första kapellet ha spelat ut sin roll och beslut togs om att uppföra en ny byggnad. Nuvarande kyrka påbörjades 1694 och invigdes sex år senare, den hade då en mindre sakristia och saknade torn.

För mer historik rörande kyrkan se kyrkobyggnaden samt bifogad PDF.